Telescoopglasbewaking: Hoe werkt het?

Bij telescoop glasbewassing maken we gebruik van de eigenschap van puur water, verkregen door omgekeerde osmose. Wanneer puur water over een oppervlak vloeit lossen alle mogelijke vervuiling op en laat een streep- en vlekkeloos oppervlak na. Dit alles uiteraard bij gedegen sproeien (10bar), mechanisch borstelen en naspoelen. Telescoop glasbewassing werkt sneller en effectiever dan de conventionele glasbewassing en levert dezelfde zoniet een beter kwaliteit.

Wat is Puur Water?

Het kraanwater zoals dat bij iedereen door de leidingen stroomt bevat, hoewel gezuiverd, nog steeds vele zouten en mineralen. Voorbeelden hiervan zijn kalk, chloor en fluor. Het pure water nodig voor de telescoop glasbewassing wordt verkregen door een proces dat 'omgekeerde osmose' heet.
Hierbij wordt het 'ongewone' water door een semi-permeabel (halfdoorlatend) membraam geperst. De zouten en mineralen blijven bij dit proces voor 98% in het membraam hangen, terwijl het puur verkregen water kan worden opgevangen klaar voor gebruik. Alles is uit moleculen opgebouwd.
Als we op micro niveau naar de wereld gaan kijken, kan gesteld worden dat alles uit moleculen is opgebouwd. Deze moleculen bestaan weer uit atomen welke vaak niet met het blote oog kunnen worden waargenomen.

Puur water (H2O) bestaat uit moleculen die zijn opgebouwd uit twee waterstofatomen (H) en een zuurstofatoom (O). Hierbij hebben de waterstofatomen een positieve lading, terwijl het zuurstofatoom negatief geladen is. Water is tevens ioniseerbaar. Dit betekent dat het op een bepaalde manier uiteen kan vallen. Door deze eigenschap is de positieve lading over de twee waterstofatomen oneerlijk verdeeld.

Watermoleculen nemen daardoor de volgende configuratie aan:
Vuil bestaat net zo goed uit atomen en geladen deeltjes. Bij puurwaterglasbewassing, binden de watermoleculen dan ook niet elkaar, maar het vuil. Door gedegen te sproeien (10 bar), mechanisch te borstelen en na te spoelen resulteert de telescoop glasbewassing daarom in een streeploos oppervlak omdat het vuil er samen met het water mee afkomt.

Voordelen telescoop glasbewassing:

  • Hoogtewerken tot 16 meter mogelijk zonder beperkingen
  • Geen valgevaar (voorsprong op de komende regelgeving)
  • Ieder gewenste plek bereikbaar, zonder zware hulpmiddelen